Korte inleiding

16 jaar geleden werd onze Max geboren. We hadden al een zoon en door de komst van Max was ons gezin compleet. Ik zeg was, want nu 16 jaar later is onze Max er niet meer. Max is op 29 oktober 2016 overleden. Hij was toen 15 jaar. Ineens ben ik de moeder van een overleden kind. Ineens staat mijn leven volledig op zijn kop en zit ik in een afschuwelijke nachtmerrie. Deze blog gaat over het overlijden van Max, wat het voor ons betekent en hoe ons leven binnen 1 seconden volledig op z'n kop is gezet en over alcohol bij jongeren. Ik hoop met deze blog wat steun te geven aan mensen die hun kind hebben verloren en mensen te wijzen op de gevaren van alcohol bij jongeren. Waarom alcohol bij jongeren omdat Max na een Halloweenfeestje is verongelukt, op dit feest heeft hij alcohol genuttigd waardoor hij letterlijk de weg kwijt was. Max was voor deze bewuste avond nog nooit op stap geweest, had nog nooit of bijna nooit alcohol genuttigd, dat wil zeggen hij heeft best wel eens een radler gedronken maar hij had totaal geen ervaring met alcohol of met de uitwerking van alcohol. Deze ontdekkingsreis in zijn korte puberbestaan is hem fataal geworden en ik hoop dat er een bewustwording gaat komen bij de jeugd en bij mensen achter de bar wat alcohol doet.

donderdag 3 augustus 2017

Alcoholgebruik en jongeren

Vandaag las ik een artikel op Nu.nl van Wim van Dalen directeur van  Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP.
Het artikel gaat over het alcoholgebruik bij jongeren tijdens evenemten en festivals.
Het instituut wilt het aantal incidenten met dronken jonge feestgangers terugdingen. Dit na de incidenten op de TT in Assen en nu ook al tijdens de vierdaagse in Nijmegen waar de Burgermeester Bruls zijn zorgen uitsprak over de vele dronken jongeren tijdens de vierdaagsefeesten " ze liggen dronken in de goot en moeten door hun ouders opgehaald worden".
STAP stelt daarom het volgende voor: Tijdens festivals zouden bezoekers  bijvoorbeeld niet meer dan 2 drankjes per keer mogen halen, zodat de kans dat minderjarige alcohol drinken kleiner wordt.

Hier wat stukken uit het opinieartikel van STAP:

Er zijn steeds meer evenementen in Nederland. Nu al bijna 90.000 per jaar. De organisatie van deze evenementen wordt steeds professioneler met als gevolg dat het aantal bezoekers toeneemt. Tijdens de meeste van deze evenementen is er sprake van een ruim aanbod van alcohol wat dit jaar tot tal van problemen heeft geleid. Zo werd in de media melding gemaakt van overlast, van dronken feestgangers en van minderjarigen die na een overdosis alcohol in het ziekenhuis belandden. Bij de TT in Assen was het raak (9 met spoed opgenomen jongeren) evenals bij HockeyLoverz in Zoetermeer (6 gevallen van overdosis) en ook bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Burgemeester Bruls van Nijmegen maakt zich zorgen: ’Jongeren liggen dronken in de goot en moeten door hun ouders worden opgehaald’.  
Maar waarom zijn er regelmatig zulke ernstige incidenten? Dat komt vooral door onvoldoende aandacht voor de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar, het grote aantal tappunten, de vaak lage prijzen van alcohol en niet te vergeten de professionele sponsoring (meestal door grote bierbrouwers) die het alcoholgebruik stimuleert.
"Wettelijk mag een barman geen drank verstrekken als duidelijk is dat de gekochte drank ter plekke wordt doorgegeven aan een 18-nimmer, aldus woordvoerder van STAP
Maar het is nu voor een horecaman niet te doen om precies te weten voor wie al die drankjes zijn die hij schenkt. Daarom het aantal van twee, dan heeft de barman het sneller in de gaten als er grote hoeveelheden drank worden doorgegeven"

Het advies is om concrete eisen te stellen aan de alcoholverstrekking tijdens evenementen. Enkele voorbeelden:  
- Bij besloten evenementen:  een toegangsleeftijd van 18 jaar. 
-  Bij besloten evenementen: geen gratis drinken na betaling entreegeld.  
-  Bij open evenementen: verstrek 18-plussers na vertoon van het ID een polsbandje.  
-  Bij open evenementen: leg alcoholverstrekking in supermarkten aan banden.
-  Niet meer dan 2 glazen alcohol per bestelling .
-  Een beperkt aantal tappunten, mét zichtbare communicatie van de leeftijdsgrens van 18 jaar.
-  Gratis drinkwater beschikbaar stellen. 
- Alcoholhoudende dranken moeten duurder zijn dan niet-alcoholhoudende dranken. 
- Verbod op het meebrengen van eigen drank.

Niet alleen de gemeenten ook de organisatoren van de evenementen hebben de plicht bij te dragen aan het beperken van schadelijk alcoholgebruik. Zo dienen alle barmedewerkers getraind te zijn op het goed controleren van de leeftijd en het weigeren van alcohol aan bezoekers die al aangeschoten zijn.  Ook moeten de organisatoren harde afspraken maken met de sponsoren over het aantal reclame-uitingen. 

Het zou echt heel goed zijn als gemeentes, organisators, sponsors eens goed samen naar dit probleem keken en samen zouden werken om het alcohol bij jongeren te beperken.
Zeker als je deze cijfers leest:

Onder jongeren veel behandelingen voor comadrinken; de gemiddelde leeftijd van de comadrinker is 15,5 jaar 
- In 2015 werden 1.600 jongeren onder de 18 jaar i.v.m. een alcoholvergiftiging behandeld op de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Aldus VeiligheidNL. De leeftijd van de jongeren met een alcoholvergiftiging op de Spoedeisende hulp was in 2015 gemiddeld 15,3 jaar. 
- In 2016 zijn 791 jongeren onder de 18 jaar opgenomen in een ziekenhuis na overmatig alcoholgebruik. Bij 550 van de 791 opgenomen jongeren was er sprake van overmatig alcoholgebruik met een alcoholvergiftiging (intoxicatie) als gevolg. Hun gemiddelde leeftijd bedroeg 15,5 jaar. 

Dit zijn cijfers die er niet om liegen. 
Ik ben blij dat iemand eindelijk weer eens serieus het probleem openbaar maakt en dat er nu hopelijk eens iets aan het probleem wordt gedaan. Als ouder moet je kunnen vertrouwen op de wet en op de medewerkers tijdens evenementen, festivals en welke plek dan ook waar alcohol geschonken wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.