Een weekje geleden hoorde ik las ik een bericht waar ik toch weer van schrok. Negen minderjarigen in ziekenhuis met alcoholvergiftiging na TT-festival Assen
Negen jongeren onder de 16 jaar zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag met een alcoholvergiftiging opgenomen in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. De minderjarigen waren naar het TT-festival in de Drentse hoofdstad geweest. Hoe kan het toch dat in een land waar we toch duidelijk een regel hebben 18 nix dat het nog steeds gebeurt dat jongeren zoveel alcohol kunnen krijgen/nuttigen dat ze in het ziekenhuis terecht komen. Waar zijn de volwassenen die dit in de gaten moeten houden? En dan heb ik het echt niet alleen over de ouders. Ik ben echt niet dom en weet echt dat de jeugd aan alcohol komt maar 9 jongeren onder de 16 jaar, ik vind het nog al wat.
Max had ook veel te veel gedronken tijdens het Halloweenfeestje, dit feestje werd ook nog eens gehouden in een jongerensoos, dus moet je daar alcohol verwachten als ouders. Helaas heeft niemand van de volwassenen ingegrepen waardoor deze avond Max fataal werd.
Deze 9 jongeren zijn met alcohol vergiftiging naar het ziekenhuis gebracht, gelukkig!! Hoe erg en fout dit klinkt. Ik vraag me toch steeds bij dit soort berichten af hoe kan dit? We kunnen het de jongeren niet eens kwalijk nemen, die kunnen de gevolgen niet overzien en hebben vaak te maken met groepsdruk. Daarbij voelt een jongeren niet wanneer hij teveel heeft gehad dus comazuipen is zo gebeurt.
Hier een schema van de Jellinekkliniek om duidelijk het een en ander duidelijk te maken:
Op jonge leeftijd en bij een laag lichaamsgewicht is er maar weinig alcohol nodig, om in coma te raken. Niet voor niets is de boodschap: ‘Onder 18 jaar geen alcohol’.
Jongeren die in een ziekenhuis worden opgenomen omdat ze in coma raken, hebben een gemiddeld promillage* van 1,8. Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1.92.
De alcohol verdeelt zich over lichaam, lichaamsvocht en bloed. Het promillage dat je bereikt is afhankelijk van je lichaamsgewicht, of je een jongen of meisje bent en de tijd waarbinnen je drinkt.
Hieronder twee tabellen, één voor jongens en één voor meisjes met het gemiddelde gewicht per leeftijd. Daarachter het aantal glazen waarbij je een promillage van 1,8 bereikt en dus een groot risico loopt op bewustzijnsverlies. In de tabel is er vanuit gegaan dat het aantal glazen binnen 2 uur gedronken wordt. Let op: 1,8‰ is de gemiddelde waarde van jongeren die met bewustzijnsverlies opgenomen zijn. Je kunt ook bij minder dan 1,8‰ bewusteloos raken.
De tabellen geven ook het promillage weer dat je bereikt na het drinken van 8 glazen.
PROMILLAGE EN AANTAL GLAZEN (BINNEN 2 UUR GEDRONKEN) VOOR JONGENS PER LEEFTIJD EN GEWICHT
Leeftijd Jongens Gemiddeld Gewicht Aantal glazen voor 1,8 ‰ Promillage na 8 glazen
11 35 kg 5 (1.88) 3.07
12 39 kg 5 (1.66) 2.73
13 45 kg 6 (1.72) 2.33
14 52 kg 7 (1.71) 1.98
15 57 kg 8 (1.78) 1.78
16 61 kg 9 (1.61) 1.64
PROMILLAGE EN AANTAL GLAZEN (BINNEN 2 UUR GEDRONKEN) VOOR MEISJES PER LEEFTIJD EN GEWICHT
Leeftijd meisjes Gemiddeld gewicht Aantal glazen voor 1,8 ‰ Promillage na 8 glazen
11 39 4 (1.56) 3.25
12 43 5 (1.78) 2.92
13 48 5 (1.56) 2.59
14 52 6 (1.74) 2.37
15 55 6 (1.62) 2.22
16 57 7 (1.84) 2.13
WAAROM HEBBEN JONGEREN ZO SNEL EEN HOOG PROMILLAGE?
Jongeren krijgen bij een veel lager promillage dan volwassenen een alcoholvergiftiging. Doordat ze nog niet volgroeid zijn en nog weinig wegen, zitten ze ook al snel in de gevarenzone. Ook zijn ze nog niet gewend aan alcohol.
Alcohol verdeelt zich over het lichaamsvocht. Bij een jongen bestaat ongeveer 60% van zijn gewicht uit lichaamsvocht. Bij een jongen van 50 kg verdeelt de alcohol zich dus over 30 liter vocht. Na 2 glazen heeft hij een promillage van 0,50. Bij een volwassen man van 70 kg weegt verdeelt de alcohol zich over 42 liter vocht. Zijn promillage na twee glazen is dan 0,33. Bij dezelfde hoeveelheid drank hebben jongeren dus een veel hoger promillage.
Vrouwen krijgen bij eenzelfde hoeveelheid alcohol weer een hoger promillage dan mannen. Dat komt omdat zij minder lichaamsvocht hebben dan mannen. Bij een man bestaat ongeveer 60% van zijn lichaam uit lichaamsvocht , bij een vrouw is dat ongeveer 55% . Een jongen van 50 kg (35 liter vocht) heeft na 2 glazen een promillage van 0,50. Een meisje 50 kg (30 liter vocht) heeft na 2 glazen heeft ze een promillage van 0,61.
* De hoeveelheid alcohol in je bloed wordt uitgedrukt in duizendste procenten ofwel promillages (‰).
Korte inleiding
16 jaar geleden werd onze Max geboren. We hadden al een zoon en door de komst van Max was ons gezin compleet. Ik zeg was, want nu 16 jaar later is onze Max er niet meer. Max is op 29 oktober 2016 overleden. Hij was toen 15 jaar. Ineens ben ik de moeder van een overleden kind. Ineens staat mijn leven volledig op zijn kop en zit ik in een afschuwelijke nachtmerrie. Deze blog gaat over het overlijden van Max, wat het voor ons betekent en hoe ons leven binnen 1 seconden volledig op z'n kop is gezet en over alcohol bij jongeren. Ik hoop met deze blog wat steun te geven aan mensen die hun kind hebben verloren en mensen te wijzen op de gevaren van alcohol bij jongeren. Waarom alcohol bij jongeren omdat Max na een Halloweenfeestje is verongelukt, op dit feest heeft hij alcohol genuttigd waardoor hij letterlijk de weg kwijt was. Max was voor deze bewuste avond nog nooit op stap geweest, had nog nooit of bijna nooit alcohol genuttigd, dat wil zeggen hij heeft best wel eens een radler gedronken maar hij had totaal geen ervaring met alcohol of met de uitwerking van alcohol. Deze ontdekkingsreis in zijn korte puberbestaan is hem fataal geworden en ik hoop dat er een bewustwording gaat komen bij de jeugd en bij mensen achter de bar wat alcohol doet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.