Korte inleiding

16 jaar geleden werd onze Max geboren. We hadden al een zoon en door de komst van Max was ons gezin compleet. Ik zeg was, want nu 16 jaar later is onze Max er niet meer. Max is op 29 oktober 2016 overleden. Hij was toen 15 jaar. Ineens ben ik de moeder van een overleden kind. Ineens staat mijn leven volledig op zijn kop en zit ik in een afschuwelijke nachtmerrie. Deze blog gaat over het overlijden van Max, wat het voor ons betekent en hoe ons leven binnen 1 seconden volledig op z'n kop is gezet en over alcohol bij jongeren. Ik hoop met deze blog wat steun te geven aan mensen die hun kind hebben verloren en mensen te wijzen op de gevaren van alcohol bij jongeren. Waarom alcohol bij jongeren omdat Max na een Halloweenfeestje is verongelukt, op dit feest heeft hij alcohol genuttigd waardoor hij letterlijk de weg kwijt was. Max was voor deze bewuste avond nog nooit op stap geweest, had nog nooit of bijna nooit alcohol genuttigd, dat wil zeggen hij heeft best wel eens een radler gedronken maar hij had totaal geen ervaring met alcohol of met de uitwerking van alcohol. Deze ontdekkingsreis in zijn korte puberbestaan is hem fataal geworden en ik hoop dat er een bewustwording gaat komen bij de jeugd en bij mensen achter de bar wat alcohol doet.

vrijdag 30 juni 2017

Waarom.......??

Waarom is een vraag die we allemaal regelmatig stellen, het begint al bij peuters. Althans ik kan me nog goed herinneren dat Job en Max op alles waarom...vroegen, en dan probeerde ik vaak antwoord te geven maar soms was het antwoord ook gewoon daarom.

Vanmorgen werd ik weer wakker met de vraag waarom opstaan? Een van de waarom vragen die ik mezelf en die anderen mij regelmatig stellen. na even diep te zuchten kan ik daarop antwoorden, in bed liggen lost niets. Dus ik ben maar weer opgestaan.

De afgelopen maanden is waarom een vraag die ik vele malen heb gesteld.
Op heel veel  waarom vragen heb ik  zelf de antwoorden, helaas sommige vragen blijven onbeantwoord.
Laten we beginnen met de vragen die ik kan antwoorden....

Waarom begin ik nog aan de dag?
Heel simpel omdat zoals ik net al zei in bed liggen geen optie is, het maakt de pijn en het verdriet niet minder. Daarbij heb ik geen keuze en ook dat is een keuze. De mensen om mij heen hebben ook nergens om gevraagd en zeker Job niet. Het mag niet zo zijn dat Job bij het overlijden van zijn broer ook zijn ouders kwijtraakt.

Waarom reageren mensen soms vreemd of niet?
Wij zijn de nachtmerrie van iedere ouders en dat merk je iedere dag weer.
Mensen weten echt niet wat ze moeten zeggen, of ze wat moeten zeggen, je ziet het gebeuren.
Geleef me dat ik het echt begrijp, het is ook lastig en pijnlijk, dat is het voor ons ook 24 uur per dag. Het enige wat ik als tip hierop kan zeggen, niets zeggen of doen is altijd erger dan wel iets doen of zeggen. Je kan eigenlijk bijna niets fout zeggen, zelfs  iets goed zeggen is al lastig. Soms zegt een knipoog, een streel over arm of rug  veel meer dan duizend woorden. Wij zijn nog steeds Jos en Marie-josé, we dragen alleen een heel groot verlies en pijn met ons mee.

Waarom blijven mensen weg?
Eigenlijk om bijna dezelfde reden als hierboven, mensen weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan, geloof  me ik weet het ook niet, doe iedere dag ook maar wat. Daarbij duurt rouwen vaak te lange voor mensen, ze zeggen niet voor niets tijd heelt alle wonden, geloof me deze wond is niet te helen. Mensen oordelen en handelen van uit hun eigen doen en laten en dat past ineens niet meer. Je vindt elkaar niet meer, de vriendschap of relatie die je voor dit verlies had is niet meer gelijk en in balans, dat is iets wat mensen lastig vinden,ik ben veranderd, wij zijn veranderd, ze zijn hun plekje kwijt. Mensen kwijtraken in deze nachtmerrie is heel pijnlijk en soms ook niet te begrijpen, ik heb alleen wel geleerd dat het is wat het is en dit is wie wij zijn geworden, take it, or leave it! Dit klinkt misschien heel hard maar ik heb geen ruimte om me ook nog druk te maken over de gevoelens van de ander, ik heb mijn handen vol aan mijzelf, Jos en Job. En gelukkig waar mensen wegvallen komen ook weer plaatsen vrij voor nieuwe mensen.

Waarom deze blog??
Ook die vraag heb ik mijzelf gesteld en krijg ik nu al gesteld, de afgelopen maanden ben ik gaan schrijven, iedere dag. Ik schrijf over Max, over zijn dood, over het gemis, de pijn, de rechtzaak, mijn boosheid, maar ook over Job en hoe ontzettend trots ik ben op hem. Dus eigenlijk schrijf over al mijn gevoelens. Dit schrijven heeft er voor gezorgd dat de grote chaos in mijn hoofd minder chaotisch is. Het schrijven helpt om alles op een rijtje te zetten. Door deze blog help ik dus mijzelf en hoop ik dat anderen iets kunnen meepikken van verlies, rouw en het omgaan met. Verder hoop ik dat mensen inzicht gaan krijgen, inzicht in rouwen en in alcoholgebruik bij jongeren. Dat zou mooi zijn, bewustwoording dat is het woord. Verder houd ik met deze blog Max een beetje in leven, op deze manier kan ik over hem schrijven en de mooie, leuke maar ook pijnlijke dingen delen.

Waarom zijn we hem niet gaan halen?
Deze vraag heeft me zeker de eerste maanden en nu soms nog wakker gehouden. Geloof me ik ben boos geweest op alles en iedereen, vooral op mijzelf. We hadden hem moeten halen was mijn standaard antwoord op alles. Waarom we dat niet hebben gedaan is om de volgende reden, het feestje was 2 km van ons huis vandaan, de weg fietste hij praktisch iedere dag naar school, althans tot aan het dorpje. Hij had met vrienden afgesproken en het allerbelangrijkste hij had met z'n vriendinntje afgesproken en laten we eerlijk zijn daar wil je je ouders niet bij hebben. Max was een hele verstandige slimme jongen, zat op gymnasium en had ons nooit reden gegeven om hem niet te vertrouwen. Hij hield zich altijd aan de afspraak. Daarbij was het feestje in een jeugdsoos, wat kon daar nu gebeuren. Althans dat was onze gedachten. Dus die bewuste avond om 21:45 uur mocht Max gaan, op zijn fiets na heel veel discussies over het wel of niet brengen. Wij hebben altijd gezegd dat je kinderen moet los laten en ze vertrouwen moet geven, kinderen kunnen meer dan wij denken. Als we nu alles beter hadden geweten dan was deze avond echt anders gelopen, maar je weet niet alles. Dus wij zijn hem niet gaan halen, omdat we Max vertrouwde en hem zijn vrijheid gunde.


Deze waarom vragen krijgen we helaas nooit meer antwoord op en houden me nog steeds iedere dag wakker.....

Waarom Max?

Waarom heeft hij ons niet gebeld?

Waarom heeft niemand van het bestuur ingegrepen?

Waarom wordt er alcohol verkocht aan  minderjarige in een jeugdsoos?

WAAROM, WAAROM?????????

donderdag 29 juni 2017

Ik denk dat dit mijn gevoel is en  het in kort goed omschreven word


Geschrokken

Een weekje geleden hoorde ik las ik een bericht waar ik toch weer van schrok. Negen minderjarigen in ziekenhuis met alcoholvergiftiging na TT-festival Assen Negen jongeren onder de 16 jaar zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag met een alcoholvergiftiging opgenomen in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. De minderjarigen waren naar het TT-festival in de Drentse hoofdstad geweest. Hoe kan het toch dat in een land waar we toch duidelijk een regel hebben 18 nix dat het nog steeds gebeurt dat jongeren zoveel alcohol kunnen krijgen/nuttigen dat ze in het ziekenhuis terecht komen. Waar zijn de volwassenen die dit in de gaten moeten houden? En dan heb ik het echt niet alleen over de ouders. Ik ben echt niet dom en weet echt dat de jeugd aan alcohol komt maar 9 jongeren onder de 16 jaar, ik vind het nog al wat.


Max had ook veel te veel gedronken tijdens het Halloweenfeestje, dit feestje werd ook nog eens gehouden in een jongerensoos, dus moet je daar alcohol verwachten als ouders. Helaas heeft niemand van de volwassenen ingegrepen waardoor deze avond Max fataal werd.

Deze 9 jongeren zijn met alcohol vergiftiging naar het ziekenhuis gebracht, gelukkig!! Hoe erg en fout dit klinkt. Ik vraag me toch steeds bij dit soort berichten af hoe kan dit? We kunnen het de jongeren niet eens kwalijk nemen, die kunnen de gevolgen niet overzien en hebben vaak te maken met groepsdruk. Daarbij voelt een jongeren niet wanneer hij teveel heeft gehad dus comazuipen is zo gebeurt.

Hier een schema van de Jellinekkliniek om duidelijk het een en ander duidelijk te maken:
Op jonge leeftijd en bij een laag lichaamsgewicht is er maar weinig alcohol nodig, om in coma te raken. Niet voor niets is de boodschap: ‘Onder 18 jaar geen alcohol’.
Jongeren die in een ziekenhuis worden opgenomen omdat ze in coma raken, hebben een gemiddeld promillage* van 1,8. Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1.92.
De alcohol verdeelt zich over lichaam, lichaamsvocht en bloed. Het promillage dat je bereikt is afhankelijk van je lichaamsgewicht, of je een jongen of meisje bent en de tijd waarbinnen je drinkt.
Hieronder twee tabellen, één voor jongens en één voor meisjes met het gemiddelde gewicht per leeftijd. Daarachter het aantal glazen waarbij je een promillage van 1,8 bereikt en dus een groot risico loopt op bewustzijnsverlies. In de tabel is er vanuit gegaan dat het aantal glazen binnen 2 uur gedronken wordt. Let op: 1,8‰ is de gemiddelde waarde van jongeren die met bewustzijnsverlies opgenomen zijn. Je kunt ook bij minder dan 1,8‰ bewusteloos raken. De tabellen geven ook het promillage weer dat je bereikt na het drinken van 8 glazen.

PROMILLAGE EN AANTAL GLAZEN (BINNEN 2 UUR GEDRONKEN) VOOR JONGENS PER LEEFTIJD EN GEWICHT Leeftijd Jongens Gemiddeld Gewicht Aantal glazen voor 1,8 ‰ Promillage na 8 glazen 11 35 kg 5 (1.88) 3.07 12 39 kg 5 (1.66) 2.73 13 45 kg 6 (1.72) 2.33 14 52 kg 7 (1.71) 1.98 15 57 kg 8 (1.78) 1.78 16 61 kg 9 (1.61) 1.64 PROMILLAGE EN AANTAL GLAZEN (BINNEN 2 UUR GEDRONKEN) VOOR MEISJES PER LEEFTIJD EN GEWICHT Leeftijd meisjes Gemiddeld gewicht Aantal glazen voor 1,8 ‰ Promillage na 8 glazen 11 39 4 (1.56) 3.25 12 43 5 (1.78) 2.92 13 48 5 (1.56) 2.59 14 52 6 (1.74) 2.37 15 55 6 (1.62) 2.22 16 57 7 (1.84) 2.13
WAAROM HEBBEN JONGEREN ZO SNEL EEN HOOG PROMILLAGE? Jongeren krijgen bij een veel lager promillage dan volwassenen een alcoholvergiftiging. Doordat ze nog niet volgroeid zijn en nog weinig wegen, zitten ze ook al snel in de gevarenzone. Ook zijn ze nog niet gewend aan alcohol. Alcohol verdeelt zich over het lichaamsvocht. Bij een jongen bestaat ongeveer 60% van zijn gewicht uit lichaamsvocht. Bij een jongen van 50 kg verdeelt de alcohol zich dus over 30 liter vocht. Na 2 glazen heeft hij een promillage van 0,50. Bij een volwassen man van 70 kg weegt verdeelt de alcohol zich over 42 liter vocht. Zijn promillage na twee glazen is dan 0,33. Bij dezelfde hoeveelheid drank hebben jongeren dus een veel hoger promillage.
Vrouwen krijgen bij eenzelfde hoeveelheid alcohol weer een hoger promillage dan mannen. Dat komt omdat zij minder lichaamsvocht hebben dan mannen. Bij een man bestaat ongeveer 60% van zijn lichaam uit lichaamsvocht , bij een vrouw is dat ongeveer 55% . Een jongen van 50 kg (35 liter vocht) heeft na 2 glazen een promillage van 0,50. Een meisje 50 kg (30 liter vocht) heeft na 2 glazen heeft ze een promillage van 0,61.
* De hoeveelheid alcohol in je bloed wordt uitgedrukt in duizendste procenten ofwel promillages (‰).
In Oktober 2016 heeft Max nog een geweldige reis gemaakt met z'n school. Dankzij een vriend hebben we dit mooie filmpje als herinnering aan zijn laatste reis.